Галерия

Контакти

Да се проектира пространство в сграда обявена за високохудожествена и културна ценност от национално значение е голяма отговорност, но и предизвикателство.
Задачата: да се проектира интериор в една от залите, предназначена за кафене, с елементи от началото на XX век, когато изкуството и архитектурата са били повлияни от стила сецесион. Концепцията: да се създаде пространство, което леко и непринудено да се впише в цялостния интериор на бившата Баня, място с характер и душа, носещо връзката с красотата на миналото. Правилна геометрия на помещението, остъклен покрив, осем колони и положен камък по стените и пода, бяха архитектурната база на проекта.
Помещението беше потопено в обилна светлина, за да я смекчим и превърнем в мека и деликатна, проектирахме слънцезащитна конструкция от ковано желязо, частично покрита с текстил. Хладното излъчване на камъка, „стоплихме“ залагайки на топлото и солидно
присъствие на дървото на бара, рукванда и ажурните панели по стените, а текстилните дамаски на част от меката мебел, допълниха усещането за уют и комфорт в пространството.

дизайнер:
Христина Килфанова в екип
Проект:
Retro Cafе
категория:
Обществени пространства
Място:
София
Реализация:
2016
За проекта:
Централната софийска минерална баня